Alert: Your browser does not support full functionality of our app and you may experience certain errors. We recommend that you use Chrome, Firefox or Internet Explorer Edge instead.

Valruspines Edicions

Escric relats, novel·les i paranoies!

  • 42
    Subscribers

Ressenyes arbitràries 02 - Criptopocalipsi: Els darrers dies d'una bona idea - Dra. Johanna Wolfson


Criptopocalipsi: Els darrers dies d’una bona idea – Dr. Johanna Wolfson 

Traducció: Lola Sanvicens Villarupla 

QNED llibres – Col·lecció Futūrum 


La idea d’una divisa descentralitzada i fora de l’abast de les urpes, perdó, mans dels governs no és nova. Una de les millors explicacions de per quin motiu és necessària la trobareu a la meravellosa novel·la Cryptonomicon d’en Neal Stephenson. Sempre he trobat interessant el fet de poder viure al marge de les economies inventades per gent que només té interès en la seva pròpia prosperitat. Gent com els qui imposen austeritat a la població mentre naveguen amb els seus iots pel Carib, bevent xampany i menjant caviar. 

Quan van aparèixer les criptomonedes va semblar que arribava el moment; podríem sortir del marc econòmic dels estats i fer una utopia on la globalització no seria una amenaça, sinó un avantatge. Però vist el tema uns anys després, entre cryptobros, influencers d’Instagram i gent de poca ètica, bilions de dòlars fets d’uns i zeros viatgen per internet sense generar res. Només riquesa pels qui ja són rics. Exactament igual que el nostre capitalisme de tota la vida. I aquí és on la Dra. Wolfson fa la seva entrada triomfal. La Johanna no és economista, ni matemàtica; la nostra doctora és sociòloga. 

La vaig descobrir en un seguit de textos que va anar penjant al seu blog mentre tot el merder de les accions de Gamestop passava (una altra cosa que semblava que anava a enfonsar barreres i va acabar sent patèticament dominat pels cryptobros). El seu punt de vista des de fora, no explicant les fórmules, ni les implicacions, sinó que significava socialment que un grup de gent de fora del sistema pogués fer tant de mal, em va semblar increïblement interessant. 

Així que ja us podeu imaginar que podeu esperar d’aquest llibre. Hi trobareu explicacions al misticisme al voltant del creador del Bitcoin, descobrireu com una colla de lladres va aconseguir robar milions creant una moneda, Centra tech, des de zero amb absolutament zero valor i sense amagar gaire com eren de dolentots. I potser fins i tot us quedarà més clar com una moneda creada de broma, basada en el mem d’un gos japonès, la Dogecoin, té un valor de mercat d’aproximadament 35 bilions de dòlars. 

Li dono 4,5 cors. 

Comments (0)

Write a comment

Log in with your account or sign up to add your comment.