-
43
Mecenes
Ressenya de "Cómo crear espacios más seguros" de la Shawna Potter.
Bon dia PolPatrons!
Sóc vingut a parlar-vos d’un llibre que m’ha agradat molt. «Cómo crear espacios más seguros» de la Shawna Potter. La Shawna és la cantant d’un grup musical de punk-rock que m’agrada molt: War on Women. El grup me’l va fer descobrir l’Hugo Camacho, editor, traductor i dungeon master d’Orciny Press. Quan me la va recomanar, va explicar-me que estava preparant la publicació d’aquest llibre. Vaig anar a buscar info del mateix i vaig pensar: Corre, Hugo, corre com el vent, perquè aquest és un llibre important. Potser abans de llegir sobre com podem fer els espais més segurs, podem aturar-nos a pensar si ens calen espais més segurs. Ens calen?
Jo vaig néixer als 70s del segle passat però no cal que em digueu de vostè, sóc mazo enrollao. Així que els meus anys de sortir a lligar i de festa més esplendorosos, van ser els 80 i els 90. Sortíem de la dictadura, acabaven de permetre el topless a les platges i algunes sales de cinema és van convertir en sales X. També van aparèixer les primeres Sex shops. També és l’època on vaig ser «el xicot» de totes i cadascuna de les meves amigues (i d’algunes amigues seves) quan a les discos, algun pesat no les deixava en pau. Vaig ser «el novio» de fins a cinc noies la mateixa nit. Però estaríem parlant del segle passat, això ara no passa. Deixant de banda coses com els grups de whatsapp tipus La Manada, la persecució i crema de bruixes de qualsevol dona que destaqui en cercles, fins ara, dominats pels homes: videojocs, esports, programació, etc... les dones poden anar per on vulguin amb tota llibertat. No sé, jo crec que no. Perquè si no, la meva filla d’onze anys, ja ha descobert que juga més tranquil·la a videojocs multijugador si fa servir un nom neutre o, directament, un nom masculí? Potser és perquè ens fan falta espais més segurs.
El tancament de locals d'oci i d'altres espais a on es desenvolupa la cultura i es reuneix la gent a causa de les mesures adoptades per la pandèmia pot ser un bon moment per reflexionar sobre com volem tornar-hi. Volem que siguin espais on tothom que hi vagi se senti a gust (no oblidem que en molts casos son clients, o sigui que, a sobre, paguen) o només per a uns quants. Que no es pugui treballar en els locals no vol dir que no es pugui invertir una mica de temps en les comunitats que s'hi arrepleguen a dintre o al voltant, i per això el llibre de la Potter funciona de meravella. Els locals poden actualitzar o crear per primera vegada les seves polítiques antiassetjament i la seva accessibilitat, decidir com reaccionar si hi ha cap problema i quin tipus de resposta volen donar. Però nosaltres, a nivell individual també podem fer moltes coses. Al cap i a la fi, el que tenen en comú els espais que habites ets... tu. I en aquest sentit la segona part també ens dona unes quantes pistes: Lliguem o assetgem? I els nostres amics? Què es pot fer si estem presenciant un assetjament o un acte violent? I si el patim? I després? Què fem amb víctima i agressor? Què poden fer els seus entorns? Segurament hi ha moltes respostes a aquestes preguntes, però Shawna Potter prova d'aportar-ne unes quantes, si més no, per començar a treballar-hi.
El llibre funciona com a llista de recomanacions per a que qualsevol espai físic o virtual, tingui uns mínims de seguretat perquè tothom, TOTHOM, pugui gaudir d’una estona agradable sense haver-se de preocupar. Però també funciona com un mirall en el qual veure reflectides les nostres idees preconcebudes sobre què és la llibertat. Faig bé entrant-li a aquella persona ara? Aquella persona sembla preocupada, li dic quelcom o aviso a algú? Puc fer res perquè ningú se senti incòmode visitant el meu lloc web? La Shawna explica alguns detalls personals (i en podria explicar molts, segurament) però no en fa el centre del text; la major part són indicacions basades en la seva experiència compartint espais amb milers de persones: anat de gira amb la banda, de festa amb els amics i participant dels grups de suport on ha ajudat a fer espais més segurs arreu dels Estats Units.
És un llibre que no cal llegir seguit, no és una novel·la, es pot llegir capítol a capítol, assimilant i investigant pel nostre compte, els conceptes i possibilitats que ens mostra. És un text net i honest que ens pot ajudar a revisar-nos, cosa que hauríem d’anar fent sovint, per adaptar-nos a uns temps on la seguretat dels llocs, hauria de ser la norma, no l’excepció.
Tinc l'esperança que un cop puguem tornar a fer vida amb tranquil·litat (em resisteixo a dir-li normal), ho podrem fer una mica millor gràcies al llibre de la Shawna. Perquè ara tenim el temps, tant per llegir com per debatre com ens volem moure als espais que habitem.
Cuidem-nos!
Podeu trobar el llibre de la Shawna a la web d’Orciny Press:
La música de War on Women a Bandcamp:
Deixa un comentari
Per afegir un comentari, inicia la teva sessió o registra't.